CULTURESLIDE

25 Mayıs 2024 Türk Mutfağı Gecesi Ege lezzetiyle

Listen to this article

Eşref Ebu Arife

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi: Türkiye’de her bölgenin, hatta her ilin kendine has ürünleri var, bu seneki konumuz Ege mutfağı.

Büyükelçi Shen: Mısır, tarihi, kültürü, denizi ve kumuyla cazip bir destinasyon olarak büyük potansiyele sahip.

Büyükelçi Shen: Türkiye, Gazze’ye başta gıda olmak üzere insani yardımları var gücüyle sağlamaya devam edecek

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Hanım Emine Hanım öncülüğünde düzenlenen Türk Mutfağı Haftası kapsamında Kahire Büyükelçiliği Genel Merkezi’nde düzenlenen Türk yemeğine katılan Mısırlı önde gelen konukları ve yabancı diplomatları kabul etti. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi. ‎

Büyükelçi Shen, iftarın açılışında yaptığı konuşmada, Türk ve Mısır mutfağının Ortadoğu’nun en eski mutfakları arasında yer aldığını, her iki mutfağın da tarih boyunca birbirini etkilediğini, Mısır halkının Türk mutfağını çok sevdiğini ve bu mutfağın çok önemli olduğunu söyledi. Türk yemekleri. ‎

Büyükelçi Shen, Türkiye’de her bölgenin, hatta her ilin kendine özgü ürünleriyle öne çıktığını, bu yılın temasının Ege mutfağı olduğunu ifade etti.

Günümüzde sağlık ve tıp uzmanlarının, zeytinyağı, deniz ürünleri ve sebzelere dayalı Akdeniz mutfağının, kalp-damar hastalıklarından uzak, uzun ve verimli bir yaşam sürmesini tavsiye ettiğini belirtti. Ege bölgesi mutfağının Akdeniz mutfağının eşsiz bir parçası olduğunu anlatan Prof.

Bu vesileyle Büyükelçi Salih Mutlu Shen, Türk şirketlerinin ve ünlü Türk Rixos’un düzenlediği Afrika Turizm Forumu’na katıldığını anlatarak, Türkiye-Mısır ilişkilerinin turizm, ekonomi, ticaret, sanayi, spor ve kültürün her alanında geliştirilmesine değindi. Şarm El-Şeyh’teki otel.

Büyükelçi Shen, foruma katılan ve konuşan turizm uzman ve yetkililerinin Türkiye’den olduğunu söyledi. Türk turizm şirketlerinin turizm uzmanları da Mısır’ın Afrika’nın en önemli ve en zengin turizm destinasyonu olduğunu ve geleceğinin parlak olduğunu doğruladı.

Tarihi, kültürü, denizi ve kumuyla Mısır’ın cazip bir destinasyon olarak büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Büyükelçi Shen, mutfağın ve yemeklerin turistik destinasyonlara cazibe kattığına dikkat çekerek, Mısır’daki birçok otelin Türk mutfak ekipman ve malzemelerinden yararlandığını ve Türk şeflerle Şarm El-Risk ziyareti sırasında Rixos Otel’de tanıştığına dikkat çekti. Şeyh.

Büyükelçi Shen, pirinç veya bulgurla doldurulan üzüm yaprağı dolması anlamına gelen “dolma” veya “lahana”nın Ege mutfağının ana yemeklerinden biri olduğunu, Türk ve Mısır mutfağında da ortak bir yemek olduğunu söyledi.

Kendisinin de Ege çocuğu olduğunu ve çocukluğunda annesinin bulgurlu sarma yaptığını, kendisinin de bu yemeği özlemle hatırladığını belirtti.

Türkiye’ye gelen Mısırlı turistlerin de Türk gastronomisine özel ilgi gösterdiğini belirtti.

Büyükelçi Shen ayrıca Türkiye’nin Gazze’ye gıda başta olmak üzere insani yardımlarını tüm gücüyle sürdüreceğini ifade ederek, Mısır’la iş birliği ve Mısırlı yetkililerin desteğiyle binlerce ton gıdanın sevk edilmeye hazır olduğunu kaydetti.

İnsani yardım sevkiyatına devam edebilmek için İsrail’in Refah sınır kapısından çekilmesi ve güvenliği yeniden sağlaması gerektiğine dikkat çekti. ‏

Büyükelçi Shen, “Mısır Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın, Sayın Cumhurbaşkanı Sisi ile Amerika Başkanı arasında gerçekleşen görüşme sonrasında, Mısır’da Kerem Şalom geçiş noktasından beklenen insani yardım ve yakıt miktarının ödenmesi yönündeki kararını memnuniyetle karşılıyorum. Refah kapısının yeniden başlatılması için yasal bir mekanizma oluşturulana kadar geçici olarak.” Filistin tarafından ise bu, İsrail’in sınır kapısından çekildiği anlamına geliyor.” ‏

Büyükelçi Shen, “Her halükarda uluslararası toplum elinden geleni yapmalı ve Gazze’ye acilen gıda yardımı ulaştırması için İsrail’e baskı yapmalıdır.” dedi.

Büyükelçi Shen, Türkiye’nin Mısır’ın desteğiyle Mısır’a gelen on binlerce Gazzeliye yardım etmek için faaliyetler yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Bu yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin 500 Filistinli aileyi ağırlayacağını ve büyükelçiliğin kurban etini onlarla paylaşacağını belirtti.

aldiplomasy

Transparency, my 🌉 to all..

Related Articles

Back to top button