CULTURESLIDE

Türk Kültür Merkezi “Kahire’de Türk sablası” konulu sempozyum düzenliyor

Poyraz: Turizm ve akademik araştırmaların yararına ortak miras unsurlarını ön plana çıkarıyoruz

Listen to this article

Eşref AboArafe

Yunus Emre Enstitüsü (Türk Kültür Merkezi) dün akşam, Pazartesi günü, Kahire’deki Türk Başbakanlığı işbirliğiyle, araştırmacı Sarah Al-Nadi’nin sempozyumunun ve Türk Türklerinin sergilendiği “Kahire’de Türk Asbolası” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Osmanlı döneminde Kahire’de kurulan bir dizi Asbala’nın video klipleri.

Etkinliğe, Türkiye Büyükelçiliği Eğitim Danışmanı Prof. Dr. Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Aslan, Emin Boyraz ve Mısır üniversitelerinden bir grup profesör ve akademisyen ile merkezin öğrencileri katıldı.

Kültür Merkezi Müdürü Amin Poyraz, etkinlikte yaptığı konuşmada, iki halkın aynı medeniyetin evlatları olması nedeniyle Mısır ve Türk halklarının birbirlerinin kültürüne karşılıklı ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Poyraz, “Hem İstanbul’da hem de Kahire’de aynı kültürel mirası görebiliyoruz, bu da iki ülke arasındaki büyük kültürel karmaşanın ve kaynaşmanın göstergesidir.” dedi.

“Faaliyetlerimiz aracılığıyla ortak mirasın unsurlarına ışık tutmaya, burayı turistler için bir destinasyon ve akademik araştırma konusu haline getirmeye çalışıyoruz.” diye ekledi.

Eğitim Danışmanı İbrahim Aslan ise, “Mısır, tüm dünya medeniyetlerinin kökeni ve çeşitli alanlardaki ilerlemelerinin merkezi, İslam fikri ve kültürel mirasının merkezi olmasını sağlayan özel bir yapıya sahiptir” dedi. Kahire’deki caddeler Türk kültürel ve entelektüel farkındalığının bir parçası olarak buna katkıda bulundu.

Sempozyumda arkeoloji araştırmacısı Sarah Al-Nadi, Kahire’deki Osmanlı tarzı çeşmelerin cephelerini süsleyen dekoratif unsurlar ve üzerlerine kazınan Osmanlı kitabeleri hakkında bir sunum yaptı.

Araştırmacı, “Bu yazılar sadece cadde cephelerine sanatsal değer katmakla kalmıyor, aynı zamanda anıt hakkında içerdikleri bilgiler ve Osmanlı Türk şiirinin estetiğini taşıyan şiirler nedeniyle tarihi ve edebi değer de katıyor” dedi. .”

Araştırmacı, Kahire’de bulunan Türk çeşmelerinin, Mısır ile Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi arasındaki edebi, kültürel, sanatsal, sosyal ve mimari etkileşime tanıklık eden kültürel bir tezahürü temsil ettiğini doğruladı.

Yapımıyla sokaklardaki susuz ve susuz kalanlara bedelsiz su sağlanması amaçlanan El-Sabil tesisi, başlangıçta İstanbul’a taşınan ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’na yayılan bir Mısır tesisi olup, mimarisi Osmanlılar.

aldiplomasy

Transparency, my 🌉 to all..

Related Articles

Back to top button